Fareskilt

Hvordan ser vikeplikt- og forkjørsskilt ut?

Denne skiltgruppen er veldig spesiell da skiltene har veldig forskjellig form og farge.
En unik egenskap ved tre av disse skiltene - vikepliktskiltet, stoppskiltet og forkjørsskiltet - er deres unike form, som skiller dem fra alle andre skilt. Dette gjør dem lett gjenkjennelige selv fra baksiden.
Som navnet sier, regulerer skiltene i denne gruppen når du har vikeplikt, og hvem du har vikeplikt for.
Slutt på forkjørsveg

Slutt på forkjørsveg

Slutt på forkjørsveg-skiltet markerer at veien ikke lenger har forkjørsrett, og brudd på reglene kan føre til trafikkfare og bøter.

Slutt på forkjørsveg

Er slutten på forkjørsvegen viktig for teoriprøven og oppkjøring?

Ja, det er viktig å vite om slutten på forkjørsvegen for både teoriprøven og oppkjøringen, da du kan møte på skiltet på veiutfordringer under begge prøver.

Hva er slutten på forkjørsvegen?

Slutten på forkjørsvegen markerer at en vei som tidligere hadde forkjørsrett, nå ikke lenger har det. Dette skiltet er nødvendig for å informere trafikantene om at veien fortsetter som vanlig vei, og de må følge vikeplikt eller stoppregler i krysset som følger.

Bilde av et forkjørsvegskilt

Når møter du slutten på forkjørsvegen?

Du vil møte på skiltet når du nærmer deg et kryss der forkjørsvegen slutter. Dette skjer typisk i kryss med andre veier som ikke er forkjørsveger, eller i rundkjøringer. Skiltet kan også være plassert på vei der veien endrer karakter, for eksempel i sentrum.

Hva skjer om du ikke følger slutten på forkjørsvegen?

Hvis du ikke følger reglene etter at forkjørsvegen er avsluttet, kan du risikere å skape farlige situasjoner i trafikken, som å ikke gi vikeplikt eller stoppe når det er nødvendig. Dette kan føre til blant annet bøter.