Fareskilt
Hvordan ser vikeplikt- og forkjørsskilt ut?

Forkjørskryss
Forkjørskryss
Er forkjørskrysskiltet viktig for teoriprøven og oppkjøring?
Ja, forkjørskrysskiltet spiller en viktig rolle for å forstå trafikkreglene, særlig vikepliktsregler. Det er derfor sentralt både for teoriprøven og oppkjøringen.
Hva er forkjørskrysskiltet?
Forkjørskrysskiltet varsler om et farlig veikryss hvor kjørende fra sidevei eller kryssende vei er pålagt vikeplikt med skilt 202 «Vikeplikt» eller skilt 204 «Stopp». Skiltet brukes både på forkjørsveier og på andre veier for å etablere forkjørskryss.
På forkjørsveier settes skiltet opp for å advare om kryss som kan være vanskelige å se eller forstå, slik at trafikken på hovedveien kan kjøre trygt og uten stopp. På andre veier brukes det for å lage det vi kaller et forkjørskryss.
Et forkjørskryss er et kryss der én vei blir bestemt som «hovedveien» som har forkjørsrett. Alle andre veier som møter denne må vike eller stoppe. Dette gjør det enkelt å vite hvem som skal kjøre først i krysset, slik at det ikke blir forvirring eller farlige situasjoner.

Når møter du forkjørskrysskiltet?
Skiltet brukes foran veikryss som er uoversiktlige, kompliserte, eller der det har vært ulykker knyttet til vikepliktsforhold. Det kan også settes opp for å tydeliggjøre vikeplikt på sykkelveier som krysser mindre trafikkerte veier med lav hastighetsgrense.