Hva dekkes på teoriprøven?

Denne artikkelen dekker teoriprøven for klasse B i Norge, med fokus på trafikkregler, sikkerhet, kjøretøyteknologi og miljøhensyn. Vi går gjennom Statens vegvesens temaliste og gir tips til hvordan du kan bestå prøven. Er du klar til å sikre førerkortet ditt?

31. august 2024

7 minutter lesing

Student som leser til teoriprøven og dagdrømmer og ser for seg en vei på veggen

Teoriprøven for klasse B er en viktig del av prosessen for å få førerkort. Den tester kandidatens kunnskaper om blant annet trafikkregler, sikkerhet, kjøretøy, og miljøhensyn. Teoriprøven er utarbeidet for å sikre at alle førere har de nødvendige kunnskapene til å kjøre trygt og ansvarlig på norske veier. I denne artikkelen vil vi gjennomgå de ulike temaene som dekkes på teoriprøven, hva man kan forvente, og gi eksempler på spørsmål som kan dukke opp.

Først vil vi gjennomgå temaene fra Statens vegvesens temaliste til teoriprøve klasse B. Denne listen inneholder alle temaene som vil være aktuelle for teoriprøven, så det å gå gjennom denne listen bør være det første steget når man skal forberede seg til teoritentamen for klasse B.

1) Fart og plassering

Det første temaet handler om fart og plassering og dekker ulike aspekter av hvordan man skal posisjonere bilen i trafikken og tilpasse farten til forholdene. Hovedpunktene inkluderer:

Avstand til forankjørende kjøretøy: Det er viktig å opprettholde en sikker avstand til kjøretøyet foran seg for å kunne reagere i tide dersom de skulle bremse plutselig. En tommelfingerregel for dette er tresekundersregelen, hvor man skal kunne telle til tre fra bilen foran passerer et fast punkt til man når det samme punktet.

Feltvalg, kollektivfelt, rundkjøring og enveiskjøring: Kjennskap til hvilke felt man skal benytte og hvordan man navigerer gjennom rundkjøringer og på enveiskjørte gater er avgjørende for trafikkflyt og sikkerhet.

Forbikjøring: Regler og prosedyrer for hvordan man gjennomfører en sikker forbikjøring, inkludert bruk av speil, blinklys, og vurdering av trafikkforholdene. Husk for eksempel at fartsgrensen fortsatt gjelder selv når man gjennomfører forbikjøringen og at man må gi nok plass til kjøretøyet man kjører forbi før man svinger tilbake til samme felt.

Hest i trafikken: Hvordan man skal oppføre seg når man møter hester i trafikken, inkludert lav hastighet og god avstand for å unngå å skremme dyrene. Dyr kan være uforutsigbare, så det er viktig med gode marginer for å unngå ulykker. 

Planovergang: Regler for kjøring over planoverganger, inkludert forståelse av signaler og sikkerhetsrutiner.

Signal og tegn: Betydningen av ulike signaler og tegn mellom trafikanter, som blinklys og nødhorn, og hvordan disse skal følges.

Sikkerhetssoner og blindsoner: Hvordan man identifiserer og unngår blindsoner, samt viktigheten av å være oppmerksom på sikkerhetssoner rundt kjøretøy. 

Siktforhold, vær, mørke og bruk av lys: Hvordan værforhold påvirker kjøringen og riktig bruk av lys under forskjellige forhold. Her kan det for eksempel komme spørsmål om hvordan man kan balansere bruken av fjernlys for å sikre bedre sikt under mørke forhold uten at man blender andre trafikanter.

Stopplengde, bremselengde og reaksjonslengde: Forståelse av hvordan hastighet påvirker bremselengde og total stopplengde, og viktigheten av reaksjonstid. Det kan komme spørsmål hvor man får et mattestykke hvor man skal regne ut en bremselengde, les artikkelen vår om bremselengder her: https://teorimester.no/artikler/bremselengder-for-teoriproven

Vegforhold og veggrep: Kunnskap om hvordan ulike vegforhold påvirker veggrep og hvordan man tilpasser kjøringen etter disse forholdene. Noe så enkelt som hvordan regn kan påvirke veggrepet, men her kan det også være snakk om oljesøl, is eller snø, grus i veibanen, eller andre forhold. Her er nøkkelen at måten man kjører på (fart, avstand til kjøretøyet foran, osv.) må tilpasses til forholdene.

2) Fører og andre trafikanter

Dette temaet dekker interaksjonen mellom forskjellige trafikanter, inkludert fotgjengere, syklister, og andre bilister. 

Forholdet mellom trafikanter: Hvordan man viser hensyn og samarbeider med andre trafikanter for å opprettholde flyt og sikkerhet i trafikken. Her er konseptet med myke og harde trafikanter viktig. Harde trafikanter (f.eks. biler) må vise ekstra hensyn til myke trafikanter (f.eks. fotgjengere) for å unngå alvorlige konsekvenser.

Fysiske og psykiske begrensninger: Forståelse av hvordan helse og psykisk tilstand påvirker kjøreevnen, inkludert tretthet og stress. 

Miljøhensyn: Hvordan kjøre økonomisk og miljøvennlig, inkludert valg av kjøretøy og kjørestil.

Sanser, reaksjonstid og uoppmerksomhet: Betydningen av oppmerksomhet og hvordan sanser påvirker reaksjonstiden. Spesielt dette med uoppmerksomhet (f.eks. mobilbruk) har vært veldig i fokus de siste årene og er noe man kan få spørsmål om.  

3) Fører og eiers ansvar (formelle forhold)

Dette temaet fokuserer på de juridiske og formelle aspektene ved å eie og kjøre et kjøretøy.

Eierforhold, registrering, vognkort og forsikring: Hva som kreves for å lovlig eie og kjøre et kjøretøy, inkludert nødvendige dokumenter og forsikringstyper.

Førstehjelp: Grunnleggende førstehjelpskunnskaper som alle førere bør ha. Dette inkluderer det man har lært på trafikalt grunnkurs om tiltak og plikter ved trafikkuhell. For en grundig gjennomgang av førstehjelp anbefaler vi å lese https://www.helsenorge.no/forstehjelp/

Helsekrav, førerrett, førerkort og øvelseskjøring: De helsemessige kravene til førerkort, og regler for øvelseskjøring (f.eks. ekstra speil, L-merke og kravene som stilles til ledsager).

Offentlige reaksjoner ved overtredelse: Konsekvensene av å bryte trafikkreglene, inkludert bøter, prikker på førerkortet og andre mulige straffer.

Passasjer: Regler for transport av passasjerer, inkludert for eksempel førerens ansvar når det gjelder sikring av barn.

Pliktmessig avhold: Regler for bruk av alkohol og andre rusmidler før kjøring.

Sikt, isfrie ruter og snø på tak: Viktigheten av å sikre god sikt og fjerne snø og is fra ruten før man kjører. Mange tenker at det er greit å kjøre med snø på taket uten å tenke over konsekvensene dersom snøen sklir nedover ruten eller flyr bakover under høy fart. 

Trafikkuhell, sikringsutstyr og tunnelsikkerhet: Hva man skal gjøre ved trafikkuhell og hvordan man bruker sikringsutstyr.

Tretthet og rus: Hvordan tretthet og rusmidler påvirker kjøringen.

4) Kjøretøyet

Dette temaet omhandler de tekniske aspektene ved kjøretøyet.

Betjeningsorganer og instrumentpanel: Kunnskap om hvordan man bruker og forstår kjøretøyets kontroller og instrumenter.

Dekk, styring, bremser, kjetting og lys: Vedlikehold og sikker bruk av dekk, styring, bremser, kjettinger og lys. For eksempel er mønsterdybde på dekk og hvordan man sjekker om lysene på kjøretøyet fungerer ting man kan få spørsmål om.

Drivstoff, energikilde og eksos: Hvordan ulike drivstofftyper og energikilder påvirker kjøretøyets drift og miljøpåvirkning. For eksempel hva forskjellen er mellom bensin og diesel.

Førerstøttesystemer: Kjennskap til moderne førerstøttesystemer som ABS, ESP og andre assistentsystemer.

Sikkerhetskontroll: Hvordan gjennomføre en grunnleggende sikkerhetskontroll av kjøretøyet.

5) Lover og regler

Dette temaet dekker de lovbestemmelsene og reglene som regulerer trafikken.

Forskrift om bruk av kjøretøy: Kunnskap om forskrifter som regulerer hvordan kjøretøy skal brukes. Dette inkluderer mange krav, blant annet krav om varseltrekant, dekk, tauing, utsyn, trafikkontroll (kilde: lovdata).

Trafikkregler: Dette er de grunnleggende reglene for oppførsel i trafikken, som gjelder for alle som er ute og ferdes på veiene, enten de er i kjøretøy eller til fots. Regler inkluderer for eksempel hvilken side av veien man skal kjøre på, vikeplikt, parkering, og bruk av lys, signaler og tegn. (kilde: lovdata)

Vegtrafikkloven §3 og §21: Spesifikke bestemmelser i vegtrafikkloven som er viktige for førere å kjenne til. Vegtrafikkloven §3 lyder som følger: «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret» (kilde: lovdata). Vegtrafikkloven §21 omhandler at man ikke må forsøke å føre et kjøretøy i en usikker tilstand enten det er fordi man er påvirket av alkohol eller svekket av andre omstendigheter som medisiner eller tretthet. 

6) Skilt og oppmerking

Dette temaet fokuserer på forståelse av trafikkskilt og veimerkinger.

Fletting: Hvordan man skal gjennomføre fletting på en sikker måte.

Skilt og skiltgrupper: Kunnskap om de ulike trafikkskiltene og hva de betyr. Det kommer nesten garantert spørsmål hvor man får et bilde av et skilt og må vite hva skiltet betyr. Vi har en oversikt over alle skiltene som gjelder i Norge her.

Vegoppmerking: Forståelse av ulike typer vegmerking og deres betydning, for eksempel at man ikke kan kjøre på eller til venstre for gul sperrelinje. Vi har en oversikt over all oppmerking som gjelder i Norge her.

7) Vikeplikt

Dette temaet dekker regler for vikeplikt og prioritering i trafikken.

Høyreregel, ut fra parkering, bussholdeplass, skilt: Regler for vikeplikt ved forskjellige situasjoner. Et typisk spørsmål er at man får et bilde hvor det er flere biler i en situasjon og må svare på hvilken rekkefølge de bør kjøre eller hvem som har vikeplikt for hvem. 

Lysregulering og politimannens tegn: Forståelse av signaler fra trafikklys og politibetjenter.

Rygging, vending og samhandling: Sikkerhet ved rygging og vending, og hvordan man samarbeider med andre trafikanter.

Stoppeplikt: Regler for når og hvordan man skal stoppe ved stoppskilt og andre situasjoner.

Trafikkreglene §10: Spesifikke regler som regulerer vikeplikt i spesielle situasjoner som inkluderer utrykningskjøretøy med blinkende blått lys eller sporvogn. Husk at man alltid skal gi fri veg for utrykningskjøretøy når det varsles med blinkende blått lys, noe som om nødvendig inkluderer å stanse eller kjøre til siden.

Forberedelse til teoriprøven

For å forberede seg best mulig til teoriprøven er det viktig å studere de nevnte temaene grundig. Bruk teoribøker og online tester eller apper for å få en grundig forståelse av alle emnene. Vår plattform gir deg tilgang til både nettside og app med over 1400 spørsmål, samt en beståttgaranti for teoriprøven. Det er også nyttig å delta i teorikurs på kjøreskolene der instruktører kan forklare mer komplekse temaer og svare på spørsmål. Viktigheten av god søvn og mat i magen bør heller ikke undervurderes.

Tips under teoriprøven

Teoriprøven varer i 90 minutter og består av 45 oppgaver hvor man trenger 38 riktige for å bestå. Det betyr at man kan bestå selv om man svarer feil på 7 oppgaver, så man trenger ikke å være helt perfekt. Alle oppgavene er flervalgsoppgaver hvor bare ett av alternativene er riktige. Siden det ikke er minuspoeng for svare feil lønner det seg alltid å tippe hvis man ikke vet hva det riktige svaret skal være. 

Man trenger ikke å være nervøs for at man «bare» har 90 minutter på å besvare de 45 oppgavene, da de korte flervalgsoppgavene vanligvis tar mye mindre enn 2 minutter hver å besvare. Dersom man likevel merker at man bruker veldig lang tid på å tenke på en oppgave kan det være lurt å gå videre og heller komme tilbake til den oppgaven på slutten.

Mange av oppgavene har medfølgende bilder, da er det viktig at man ser nøye på bildet og får med seg alle detaljer som kan være relevant. Dersom det for eksempel er et bilde av en bil som kommer fra høyre i et spørsmål om vikeplikt er det viktig å se om bildet viser at bilen kommer fra en parkeringsplass da det vil påvirke svaret.

Når man leverer får man umiddelbart vite om man har bestått. Dersom man stryker må man vente to uker før man kan ta en ny teoriprøve og man må betale for teoriprøven på nytt.

Lykke til på teoriprøven!

Syns du det er stress å bestå teoritentamen?

Vi forstår at teoritentamen kan være stressende og kan ta mye tid, så vi ønsker å gi deg et langt medlemskap slik at du kan ta den tiden du trenger.

Vi har kun en pris!

150 kr

For 12 måneder

  • Klasse B (Bil)
  • Over 1400 oppgaver
  • Beståttgaranti
  • Detaljerte forklaringer
  • Skiltprøve
  • Artikler med illustrasjoner
  • Tilgjengelig på web, Android og Iphone

Eller les noen andre artikler