Oppkjøring: Hva du kan forvente

Nervøs for oppkjøringen? Få en rask oversikt over hva du kan forvente deg når du skal ta førerprøven.

24. juli 2024

3 minutter lesing

Mann som kjører bil, kanskje han har oppkjøring?

De fleste som skal kjøre opp er veldig nervøse, og det er helt normalt. Det er derfor viktig at du er godt forberedt og føler deg trygg bak rattet. Husk likevel at jo mer erfaring du får som sjåfør, jo tryggere vil du bli bakt rattet. Da jeg tok oppkjøringen sa læreren min: de skal ikke se at du er en perfekt sjåfør, de skal bare se at du er klar til å øvelseskjøre med deg selv. Husk også at mange kjøreskoler ikke vil la deg ta oppkjøring før de føler at du er god nok.

Krav til oppkjøring

Før du ankommer oppkjøringen må du sjekke at du har fullført all obligatorisk opplæring. Dette inkluderer trafikalt grunnkurs, glattkjøring, osv. Hvis kjøreskolen sier at du er klar for oppkjøring så betyr også dette at du er ferdig med all obligatorisk opplæring.

Hva skjer egentlig på oppkjøring?

Du og kjørelæreren din kjører bort til trafikkstasjonen. Du skal bruke bilen fra kjøreskolen, og vanligvis vil dette være den samme bilen som du har hatt kjøretimene dine med. Ofte er det fint å bruke den samme bilen, da man er mer komfortabel med hvordan bilen fungerer. Bilen du kjører opp med, skal være godkjent av Statens vegvesen og må leies av en trafikkskole.

1. Gyldig legitimasjon

Før prøven starter må du vise gyldig legitimasjon. De vanligste identifikasjonene er pass, bankkort med bilde og fødselsnummer eller førerkort i en annen klasse (feks moped).

For en mer komplett liste så anbefaler vi å sjekke vegvesenet sine nettsider:

https://www.vegvesen.no/forerkort/ta-forerkort/gyldig-legitimasjon/

2. Ferdighetsvurdering

Her får du tilfeldige spørsmål som omhandler sikkerhet i bilen. Eksempel på ting som kan bli spurt om er hva man gjør hvis det dugger i bilen, hvor man fyller på spylervæske, hvordan man sjekker tilstanden på dekkene osv. Du kan også bli spurt om å kontrollere noen av bilens funksjoner som lys, blinklys, horn, osv.

3. Kjøretesten

I selve kjøretesten vil en sensor fra Vegvesenet sitte i passasjersetet. De vil gi deg instrukser under kjøringen for å teste deg i forskjellige trafikksituasjoner. De kan for eksempel be deg følge et skilt til E18, deretter be deg ta til venstre i krysset og så rett fram i rundkjøringen.

De forskjellige ferdighetene som du blir testet i er blant annet:

  1. Kjøring i ulike trafikksituasjoner som kryss, rundkjøringer og bakker;
  2. Riktig bruk av blinklys og andre kjøretøyfunksjoner;
  3. Sikker og riktig kjøreteknikk, inkludert akselerasjon, bremsing og styring;
  4. Overholdelse av trafikkregler, inkludert vikeplikt og fartsgrenser; og Sikker samhandling med andre trafikanter, inkludert fotgjengere og syklister.

4. Vurdering og tilbakemelding

Når du er ferdig med kjøretesten vil sensor be deg om å stanse bilen. Etter du har stoppet og skrudd av bilen er kjøretesten ferdig.

Du får nå muligheten til å kommentere på enten kjøringen din eller sikkerhetsspørsmålene. Her er det lurt å være ærlig og ikke legge skjul på noe. Hvis du for eksempel følte at du lå feil plassert i en rundkjøring så burde du si det. Dette viser sensor at du har vurdert situasjonen og har reflektert rundt det.

Deretter vil du få kommentarer fra sensor, og disse kan være både positive og negative. Når de gir deg tilbakemeldinger er det ikke for å såre deg. Det kan føles veldig sårbart og flaut, men sensor er bare ute etter å gjøre deg til en bedre sjåfør.

Du får også her vite om du bestod eller strøk på prøven.

Hva skjer hvis jeg stryker?

Hvis du stryker må du vente i 4 uker med å bestille neste oppkjøring.

Vet sensor at jeg har strøket før?

Nei, sensor får ingen bakgrunnsinformasjon om deg. De vet ikke om du har hatt oppkjøring før. Det er mulig at du får samme sensor på nytt, men da kan du spørre om å bytte sensor. Snakk med trafikkskolen din, så vil de ordne det.

Hva skjer hvis jeg svarer feil på sikkerhetsspørsmålene?

Oppkjøringen din skal vurderes som en helhet, og spørsmålene teller ikke mye. Det betyr at du kan bestå oppkjøringen selv om du svarer feil på sikkerhetsspørsmålene.

Bestemmer sensor hvor jeg skal kjøre?

Nei, det er ikke sensor som bestemmer sikkerhetsspørsmålene eller ruten du kjører. Dette blir bestemt av datasystemer og er tilfeldig.

FAQ

Send oss gjerne dine spørsmål på mail til: [email protected]

Vi svarer så fort vi kan og kommer til å legge inn spørsmålet under denne seksjonen om vi tror flere lurer på det samme.

Syns du det er stress å bestå teoritentamen?

Vi forstår at teoritentamen kan være stressende og kan ta mye tid, så vi ønsker å gi deg et langt medlemskap slik at du kan ta den tiden du trenger.

Vi har kun en pris!

150 kr

For 12 måneder

  • Klasse B (Bil)
  • Over 1400 oppgaver
  • Beståttgaranti
  • Detaljerte forklaringer
  • Skiltprøve
  • Artikler med illustrasjoner
  • Tilgjengelig på web, Android og Iphone

Eller les noen andre artikler